Presentkort och tillgodokvitto

Presentkort och tillgodokvitton är ett slags betalningsmedel som har ett förbestämt värde. Presentkort och tillgodokvitton har en giltighetstid. Det betyder att de blir värdelösa om du inte använder dem i tid. De kan även bli värdelösa om företaget byter ägare eller går i konkurs.

Tänk på det här

  • Använd ditt presentkort eller tillgodokvitto inom giltighetstiden.

  • Företaget bestämmer hur länge ett presentkort är giltigt. Om giltighetstiden inte är angiven är det giltigt i tio år.

  • Du kan inte räkna med att kunna använda presentkort och tillgodokvitton om butiken upphör, går i konkurs eller byter ägare.

Välj vad du vill läsa mer om

Företag kan själva bestämma hur länge ett presentkort eller tillgodokvitto är giltigt. Om det inte finns information om giltighetstiden är utgångspunkten att det är giltigt i 10 år.

Du ska ha fått information om giltighetstiden när du köpte presentkortet. Det är butiken som har bevisbördan för att du fått den informationen vid köpet.

Företaget har gått i konkurs

Presentkort och tillgodokvitton slutar oftast att gälla när ett företag går i konkurs. Om du inte kan använda presentkortet kan du vända dig konkursboet för ställa krav på återbetalning. Företagets skulder betalas utifrån en särskild ordning och vissa skulder prioriteras framför andra. Du som konsument har ofta små möjligheter att få pengar tillbaka.

Butiken har upphört

Om en butik stänger kan ditt presentkort bli värdelöst. Om butiken är en del av en butikskedja kan du eventuellt använda ditt presentkort i en annan butik inom kedjan. Det är butikskedjans egna regler som avgör.

Företaget har bytt ägare

Om en butik eller ett företag byter ägare är det inte säkert att du kan använda ditt presentkort efter ägarbytet. Presentkort och tillgodokvitton kan vara giltiga när ett företag byter ägare om företaget fortfarande har samma organisationsnummer som innan. Annars gäller presentkort och tillgodokvitton i allmänhet bara om den gamla och den nya ägaren har kommit överens om det.

Om du betalat med kreditkort eller faktura

Om du har betalat med ett kreditkort eller med faktura via faktureringsbolag skyddas du av konsumentkreditlagen. Då finns möjligheten att ställa krav på återbetalning för presentkortet till din kreditgivare eller bank. Ta i sådant fall kontakt med kreditgivaren och förklara att du vill använda dig av invändningsrätten i konsumentkreditlagen.

Läs mer om kreditköp hos Konsumenternas bank- och finansbyrå

Har du köpt ett presentkort på distans, till exempel på internet? Då har du ångerrätt. Du kan ångra köpet av presentkortet i 14 dagar. Återbetalningen ska ske på samma sätt som köpet av presentkortet gjordes på.

Har du hunnit använda del av presentkortet? Du har rätt att få tillbaka den delen av presentkortet som ännu inte nyttjats.

Vill du ångra ditt köp ska du vända dig till företaget du köpte presentkortet av. Förklara att du ångrar ditt köp och vill ha pengarna tillbaka. Gör det skriftligt så att du har bevis på att du har ångrat köpet i tid.

När du handlat i butik

När du handlar i butik har du aldrig ångerrätt. Butiken kan dock erbjuda öppet köp eller bytesrätt för att ge dig en möjlighet att lämna tillbaka presentkortet. Det finns ingen lag som kräver att butiker måste erbjuda öppet köp eller bytesrätt. Det innebär att du behöver fråga vad som gäller i just den butiken innan du gör köpet.

Du kan inte räkna med att få kontanter i växel om du handlar för mindre än vad ditt presentkort eller tillgodokvitto är värt. Det är butiken som bestämmer vad som gäller för sina presentkort och tillgodokvitton.

Om du reklamerar en vara som är felaktig har företaget rätt att i första hand försöka åtgärda felet. I vissa fall kan du ha rätt att få pengarna tillbaka, det vill säga häva köpet. Vid en hävning är huvudregeln att du ska få tillbaka dina pengar på samma sätt som du betalade. Om du köpte en vara med ett presentkort kan du inte kräva att få någonting annat än ett presentkort tillbaka. Om du betalade med kort eller kontanter ska du få tillbaka pengarna på ditt kort eller som kontanter. Då ska du inte behöva nöja dig med ett tillgodokvitto eller presentkort.

Presentkort och tillgodokvitton är värdehandlingar på samma sätt som kontanter. Om det krävs att du har det fysiska presentkortet eller tillgodokvittot kvar vid användandet, innebär det att värdet går förlorat om du har tappat bort det.

Du kan göra en anmälan till myndigheten Allmänna reklamationsnämnden (ARN) om du och företaget inte kommer överens.

ARN bedömer ditt ärende och rekommenderar sedan hur er tvist ska lösas. De flesta företag följer ARN:s rekommendationer.

En normal handläggningstid är cirka sex månader.

Vad kostar det att anmäla till ARN?

Det kostar 150 kronor att anmäla till ARN. I din anmälan kan du begära att företaget ersätter dig för kostnaden om ARN ger dig rätt i ärendet.

Krav för att ARN ska kunna pröva ditt ärende

  • Företaget har sagt nej till dina krav eller inte svarat dig inom skälig tid.
  • Den summa du och företaget är oense om är högre än ARN:s värdegräns för området ärendet gäller. Du kan inte räkna in avgiften för att anmäla till ARN.
  • Du anmäler inom ett år från det att du klagade till företaget första gången.

Gör en anmälan på ARN:s webbplats

Behöver du hjälp med din anmälan?

Ibland kan kommunens konsumentvägledare hjälpa dig att göra en anmälan till ARN.

Skriv in din gatuadress eller stadsdel för att hitta kommunal konsumentvägledning som kan hjälpa dig med ARN-anmälningar.

Pröva tvisten i domstol

Du kan även pröva din tvist med företaget i domstol. Du behöver betala en ansökningsavgift och kan också behöva betala kostnader för rättegången.

Har du nytta av innehållet på den här sidan?

Källa: Konsumentverket

Granskad: 28 mars 2024