Frågor och svar | Kategori: Pris och betalningar

Måste jag betala till Nivi credit för vägtull i Italien?

Fråga från konsument:

Jag har fått ett kravbrev från italienska vägtullen som påstår att jag har obetalda avgifter gällande vägtull. Är jag skyldig att betala dessa om jag har kört bil i Italien men det var för flera år sedan?

Jag har en bekant som också har fått ett krav från samma instans som inte ens ägde bilen det året som den påstås ha varit i Italien och kört, då ska man väl inte behöva betala?

Vanlig fråga till Konsumentverkets vägledning

Svar:

Emma
Vägledare,
Konsumentverket

Hej,

Ja, du kan vara tvungen att betala vägtullavgiften om du har kört i Italien och inte har betalat den vid ett tidigare tillfälle. Enligt vår erfarenhet så driver företaget Nivi Credit in skulder som rör exempelvis obetalade vägtullar i Italien. Det är inte ovanligt att sådana avgifter drivs in i upp till fem år efter det att de uppstod.

När du får en vägtullavgift så räknas du inte som konsument och därför kan vi tyvärr inte hjälpa dig mer ingående. På grund av många frågor kring detta, har vårt systerkontor i Italien sammanställt information om just böter och avgifter i Italien.

Läs gärna mer på deras webbplats

Om man däremot aldrig har kört i Italien bör man bestrida fakturan. Hur du bestrider bör stå på fakturan eller på webbsidan de hänvisar till i länken ovan.

I vissa fall kan det vara så att registreringsnumret stämmer men att det i själva verket är ett fordon från ett annat land som har samma typ av registreringsskyltar. För att snabba på processen kan du bifoga en bild på ditt fordon som visar registreringsnumret, alternativt bifoga en kopia på registreringsbeviset.

Vänligen

Emma
Vägledare, Konsumentverket

Kommentera eller ställ en följdfråga


Hittar du inte svaret? Ställ en egen fråga!

Ställ fråga

Vi svarar på dina frågor